Om oss


WermlandsChoklad startade som Rawchokladfabriken i Arvika 2014. Affärsidén var enkel: att tillverka rawchoklad som är mycket bättre än de som redan finns på marknaden. Chokladen togs emot med stort intresse och entusiasm av alla som gillar rawfood och riktig choklad! Det tog inte lång tid förrän också ”vanliga” chokladälskare upptäckte den nya chokladen från Värmland.

DEN FÖRSTA CHOKLADEN SMAKSATTES MED CHAGA OCH LINGON

Men den blev tyvärr blev stoppad av myndigheterna eftersom de ansåg att man inte kunde äta chaga, bara dricka det. Chaga? Det är en svamp som också kallas Sprängticka och som växer på björkstammar. Chaga har använts inom folkmedicinen i tusentals år och är rik på antioxidanter och anses vara inflammationshämmande och blodtryckssänkande.

Den stoppade chokladen följdes snart av den populära mörka med 73 procents kakaohalt och Maca/Guarana samt Mullbär/Vanilj. Smakerna blev allt fler och i dag har vi uppåt 20 olika rawchokladsorter.

DE FÖRSTA ÅREN ANVÄNDE VI KAKAOMASSA FRÅN EN LEVERANTÖR I ENGLAND

men sedan insåg vi att vår choklad skulle bli ännu bättre om vi köper kakaoråvaran direkt från något land där kakaon också odlas. Vi hade turen att träffa Petter Strömsnes, mångårig chokladprofil i Göteborg, som precis hade startat importföretaget Natessen. Bland de varor som han och hans fru Giovanna importerar från Sydamerika finns kakao från Pangoakooperativet i Peru. Efter att ha provat den peruanska kakaon bestämde vi oss för att gå över till Pangoas råchoklad. Den består av en enda ingrediens: pressade kakaobönor som endast fermenterats och torkats. Och som fått stelna till rejäla block på 15 kilo. Så under åren har vi burit fler tunga chokladblock än vi kan räkna. Daglig styrketräning på jobbet!

MEN EFTERSOM VI ÄR ENTUSIASTISKA VÄRMLÄNNINGAR

och alltid är på väg mot nya, högre mål höll vi givetvis också ett öga på andra odlarländer och regioner. När Petter Strömsnes presenterade oss för sin gode vän och samarbetspartner Luis Leon på Kuna Chocolate i Ecuador uppstod både tycke och smak!

Vi föll direkt för Luis Leons fina Arriba Nacíonal-kakao. Och när det visade sig att han och hans team också kunde leverera rawkakao till Värmland så var saken klar. Vi ville byta kakaoleverantör.

I början av 2020 reste chokladfabrikören Sebastian Bäckström från Värmland till Ecuador för att titta närmare på kakaoplantagen Santa Teresa och för att få veta mer om hur Luis jobbar. Sebastian kunde snabbt konstatera att plantagen är en utomordentligt fin odling och att allt sköts på bästa sätt.

Våren 2020 sålde de ursprungliga ägarna fabriken till Sebastian Bäckström som tog över tillsammans med sin familj. Luis från Ecuador fattade dessutom tycke för oss och efter ett par besök ”i skogen”, som han säger, kom det sig att han numera också är delägare i WermlandsChoklad, precis som Petter Strömsnes.

Hösten 2020 fick vi första kakaoleveransen från Santa Teresa, samtidigt som vi letade efter nya lokaler. Vi hade vuxit ur de pittoreska lokalerna i den gamla karamellfabriken i centrala Arvika. När hösten saktade börja övergå i vinter flyttade vi hela verksamheten till ett nedlagt restaurangskolkök i Åmotfors, några mil nordväst från Arvika, närmare Norge. Här i ”Åmot” fick vi lokaler som passar oss perfekt. Dessutom medföljde det trevliga grannar – vår hyresvärd Eda kommun har lokaler vägg i vägg. Det händer att de knackar på för att prata lite när de känner den underbara doften av nytempererad choklad!

SOMMAREN 2021 KUNDE VI EFTER MÅNGA MÅNADERS EXPERIMENTERADE ÄNTLIGEN LANSERA VÅR FÖRSTA VITA CHOKLAD

Vi kom också med en vegansk mjölkchoklad och en vit med smak av matcha. Och de tre första sorterna klassisk choklad som görs på rostad kakao.

Hösten 2021 tar vi nästa stora steg: Rawchokladfabriken byter namn till WermlandsChoklad. Vår populära rawchoklad finns naturligtvis kvar i sortimentet, men överst på förpackningarna står det WermlandsChoklad!

Nu har vi två olika produktlinjer: Vår rawchoklad och ”vanlig” choklad, det vill säga choklad som tillverkas av rostad kakao.

I fabriken i Åmotfors är Jan-Erik Jakobsson produktionsansvarig och tillsammans med Sebastian Bäckström utvecklar han också nya smaker och produkter. ”Janne” är en mästare på smaker och har alltid funderingar på nya spännande kombinationer.

Vår viktigaste råvara är kakaon från Ecuador. Den är vi välbekanta med och vet precis hur och var den odlas. När den fermenterade och torkade kakaon packas i anläggningen på Santa Teresa skickas den med fraktfartyg direkt till Sverige. Många andra chokladtillverkare – även de som tillverkar från grunden i småskaliga fabriker – måste köpa sin kakao från importföretag i Europa eller USA. Den kakaon kan ha fraktats kors och tvärs i världen, lagrats någonstans och packats om för vidare transport. Men – som sagt – vår kakao anländer direkt till vår samarbetspartner Natessens lager i Landvetter. Där hämtar vi kakaon och kör den själva till ”Åmot”, samtidigt som vi lämnar vår färdiga choklad där för vidare distribution runt om i Sverige.